Solglasögon

Tänk på att skydda dig

Vid stark sol måste du skydda ögonen också.

Solglasögon

UV-strålning

Ultraviolett strålning - UV-strålning – varierar i intensitet. Det beror på hur högt solen står på himlen. Styrkan anges på ett s.k. UV-index. Visar indexet 0 är det alltså ingen strålning. I tropikerna där solen står högt kan UV-indexet komma upp till 11 eller högre. I södra Sverige blir UV-indexet som högst 7 och i norr 4. (Källa: Cancerfonden)


SMHI: vad är UV?

Välj rätt solglasögon

Den som vistas i starkt solljus bör använda solglasögon. I värsta fall kan starkt solljus ge allvarliga ögonskador.

  • Låt dig inte luras av mörka glasögon. Glasögonen behöver dessutom ha UV-skydd för att skydda dina ögon. Är solglasögonen bara mörka luras pupillen att vidgas, och ögat kan skadas. CE-märkta solglasögon har garanterat fullt UV-skydd.
  • Till havs och i snölandskap är det viktigt att skydda ögonen. Solstrålarna reflekteras och även om man inte tittar rakt på solen får man starkt ljus i ögonen. Därför kan det vara bra med solglasögon som sluter tätt runt ögat i dessa förhållanden. Vintersporter som alpint kräver ofta goggles. Läs mer om skidåkning och vintersport på vinterguide.se. Friluftsaffärer som t.ex. Naturkompaniet har ett bra sortiment på glasögon för lite tuffare förhållanden. Gula Sidorna: friluftsaffärer
  • En tumregel är att ju starkare ljus det är desto mörkare glas ska man använda.

Gula Sidorna: solglasögon

Många optiker säljer också solglasögon. Gula Sidorna: optiker

Trender

Bakom mina solglasögon kan jag vara mig själv” Docenternas gamla popsång håller än. Det är inte bara kändisar som gärna behåller solglasögonen på. Solglasögon är en klassisk accessoar. De passar lika bra på den som vill synas (markerade, gärna stor logga) som på den som inte vill synas (nedtonade modeller, de mörka glasen skyddar från insyn). Solglasögon som mode härrör från början av seklet.


Trenderna kommer och går när det gäller solglasögon. Visst har vissa modeller varit klassiker, som flera solglasögon från Ray-Ban och Oakley frogskin.

Ray ban

Oakley


Vill man vara uppdatera gör man bäst i att följa diskussionen på bloggar och sajter som manolo, Feber livsstil, Feber mode och Rodeo. Du kan också läsa det senaste om solglasögon på Eniro nyhetssök.


Många optiker har idag ganska stora sortiment av solglasögon. Men vill man ha lite märken av smalare eller mindre kända märken är det oftast modeaffärer som gäller.